Sobre determinants socials de salut


closing the gapReproduim l’artcle publicat avui per la presidenta de dempeus al seu bloc Punts de Vista

Lectura recomanada:
CLOSING THE GAP in a generation
(Salvar les diferències en una generació)

INFORME FINAL de la Comissió sobre Determinants Socials de Salut.
Organització Mundial de la Salut (OMS) que s’acaba de publicar, amb la col.laboració d’ amics i amigues de DEMPEUS

De la introducció:

La justícia social és una qüestió de vida i de mort. Afecta la manera que les persones viuen, la probabilitat que se’n deriva d’emmalaltir, i el risc de mort prematura. Vigilem meravellats com l’esperança de vida i la bona salut segueixen incrementant-se en alguns indrets del món, i ens alarmem quan no aconsegueixen millorar en altres indrets. Una nena que avui neixi pot esperar viure més de 80 anys si ho fa en certs països – però menys de 45 si neix en altres. I en els mateixos països es produeixen diferències dramàtiques en salut, molt estretament vinculades amb els diferents graus de desavantatge social. Diferencies d’aquesta magnitud, entre països i dins els mateixos països, senzillament mai haurien d’existir. Aquestes desigualtats en salut, desigualtats evitables en salut, sorgeixen de les circumstàncies en que les persones creixen, viuen, treballen i ens fan grans, i dels sistemes que s’han creat per a fer front a les malalties. Les condicions en les que les persones viuen i moren les formen, al mateix temps, forces econòmiques, socials i polítiques.

Les polítiques socials i econòmiques tenen un impacte determinant en si una criatura pot créixer i desenvolupar-se al màxim del seu potencial i viure una vida esplendorosa, o si la seva vida es veurà estroncada. De forma creixent, cada vegada convergeix més la naturalesa dels problemes de salut que els països rics i pobres han de resoldre. El desenvolupament d’una societat, rica o pobre, pot avaluar-se per la qualitat de la salut de la seva població, quanta salut es distribueix de manera equitativa per tot l’espectre social, i el grau de protecció que reben les persones amb menys avantatges a conseqüència de la seva mala salut.

Amb l’ànim de fomentar la justícia social, La Comissió sobre Determinants Socials de Salut va ser creada per la OMS (Organització Mundial de la Salut) el 2005, per reunir les proves del que es pot fer per promoure l’equitat en salut, i fomentar un moviment global per aconseguir-ho. Com a Comissió ha fet el seu treball, diversos països i agències s’han associat cercant construir polítiques i programes, que recorrin tota la societat i que influeixin els determinants socials de salut i millorin l’equitat en salut. Aquests països i associats estan a la primera línia d’un moviment global. La Comissió crida a la OMS i a tots els governs a dirigir una acció global sobre els determinants socials de salut, amb l’objectiu d’aconseguir l’equitat en salut. Es essencial que els governs, la societat civil, la OMS i altres organitzacions de caire global vagin ara plegades per aconseguir millorar la vida dels ciutadans i ciutadanes del món. És possible aconseguir l’equitat en salut en una generació, és el que s’ha de fer, i ara és el moment oportú per a fer-ho.

De la contraportada:

Reduir les desigualtats en salut és, per a la Comissió sobre Determinants Socials de Salut, un imperatiu ètic. La injustícia social mata a les persones a gran escala.

Acerca de Dempeus per la salut pública

Col·lectiu de persones en defensa de la salut pública
Esta entrada fue publicada en Desigualdades sociales, Salud pública y etiquetada , , , , . Guarda el enlace permanente.

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s